Lessen bij de Pionnetjes.
Bij de Pionnetjes wordt normaliter elke avond 30 minuten les gegeven. Dit gebeurt in groepjes van kinderen van gelijk niveau, maar soms ook op individuele basis of rondom een thema. De groepjes zijn in de regel niet groter dan 8-10 kinderen. De lesmethode is gebaseerd op de bekende stappenmethode van Brunia en Van Wijgerden. In alle groepen wordt met dit officiële lesmateriaal gewerkt. Iedereen krijgt een oefenboek van de club. Naast dit oefenboek wordt er soms aanvullend oefenmateriaal uitgereikt.
Natuurlijk is er ook elke avond gelegenheid om het geleerde in de praktijk te brengen en wordt er een serieuze competitie gespeeld.
Onder andere Steyn de Lange en Youri Verlinde, beiden gediplomeerd schaakdocent, geven les bij de Pionnetjes. Daarnaast helpen diverse ouders als vrijwilliger.
Na een aantal lessen wordt er een toets gegeven over de behandelde stof.
Aan het einde van een half seizoen, meestal in januari en juni, vinden er examens plaats. Examens zijn in te delen in twee categorieën: bondexamens (Stap 1 t/m Stap 6), en clubexamens (voor de extra stappenboeken).
Interne competitie
JSC De Pionnetjes kent twee vormen van interne competitie: de groepscompetities en de ladder:
De groepscompetities.
De groepscompetities lopen een half seizoen (september-januari/februari-juni). Bij de start van de competitie worden de kinderen ingedeeld in groepjes van gelijke sterkte. Vaak vallen deze groepjes samen met de lesgroepjes. Aan het einde van een half seizoen (vaak in januari en juni) vinden er prijsuitreikingen plaats. In elke groep krijgen de beste drie, rangschikking op procentscores, een beker.
De ladder.
Elke partij die op de club wordt gespeeld die niet meetelt voor de competitie, telt mee voor de ladder. De hoeveelheid gescoorde punten, niet de procentscores, bepalen de eindstand. Het loont dus om véél te spelen (en te winnen).
Toernooien
JSC De Pionnetjes organiseert elk seizoen tenminste vier toernooien. Hieronder zijn twee interne en twee externe toernooien.
Interne toernooien
In december vindt er een introductietoernooi plaats. Kinderen van de club worden gevraagd allemaal een introducee mee te nemen. Het liefst een vriendje, buurjongetje of
buurmeisje, klasgenootje etc., maar het mag ook een vader, moeder, opa of zus zijn. Als tweetal worden er dan 3 ronden gespeeld. Voor de beste drie duo’s zijn er kleine prijsjes.
In juni wordt als afsluiting van het seizoen het doorgeefschaaktoernooi gehouden. Kinderen worden volgens de eindstand op de ladder in paren van gelijke sterkte gekoppeld. Daarna vindt er in 3 ronden een doorgeeftoernooi plaats met de algemeen geldende “doorgeefregels”. Het hoogst eindigende duo mag zich doorgeefschaakkampioen van het jaar noemen.
In november vindt er het Schiedamse Schaakkampioenschap voor het Basisonderwijs (teams) plaats. Teams bestaande uit vier tot 6 kinderen van eenzelfde Schiedamse basisschool mogen meedoen. De strijd gaat hier om de officiële Schiedamse kampioensbeker. Maar daarnaast misschien nog wel belangrijker: het biedt de winnaar een plaats in de regionale kampioenschappen. Ook de teams op nummer 2 en 3 krijgen prijzen. Het toernooi wordt op woensdagmiddag gehouden en er worden 7 ronden (Zwitsers) gespeeld.
RSB Toernooien
De Rotterdamse Schaakbond (RSB) organiseert speciaal voor de jeugd de zogenaamde Grand Prix toernooien cyclus. Dit is een reeks van 8 of 9 toernooien per seizoen in de regio Rotterdam. Gemiddeld komen er ruim 100 kinderen uit heel Zuid-Holland naar een toernooi. Er wordt altijd op zaterdag- of zondagmiddag gespeeld, en de begintijd is altijd 13:00 uur. Iedereen mag aan zo’n toernooi meedoen. Of je nou lid bent van een club of niet, of je nou héél goed kan schaken of net begint, het maakt allemaal niet uit. Iedere deelnemer zit in een groep kinderen van ongeveer gelijke speelsterkte, waarbij de groepsgrootte afhangt van het niveau van de schakers. In de bovenste groepen worden de deelnemers ingedeeld in groepjes van 6. De lagere groepen tellen meestal 8 kinderen, maar soms zullen dit er 10 zijn (in het geval een goede indeling anders niet mogelijk is). Je krijgt een prijs als je in je groepje eindigt bij de bovenste helft. Meedoen kost 5,00 euro per toernooi. Bij de Pionnetjes kondigen we de Grand Prix toernooien aan. Als je mee wilt doen, kun je je opgeven bij één van de schaakdocenten. In principe wordt er voor vervoer gezorgd naar en van het toernooi. Pionnetjes die veel hebben meegedaan aan Grand Prix toernooien komen aan het eind van het seizoen in aanmerking voor een Toernooitijgerprijs en maken ook nog kans op een prijs in het algemeen klassement, gemeten over alle Grand Prix toernooien in het seizoen. Meer informatie is te vinden op http://r-s-b.nl/rsb-grand-prix/
Tarieven.
Nieuwe leden
Bij de Pionnetjes is het gebruikelijk om nieuwe kinderen een maand lang gratis mee te laten schaken, om de sfeer te proeven. Na deze maand proeftijd wordt er contributie betaald.
De jaarcontributie bedraagt 120,- euro waarvan 20,- euro bondsafdracht. Het is mogelijk om in twee termijnen te betalen 70,- euro voor de eerste helft van het seizoen en 50,- euro voor het tweede deel.
Girorekening Contributie kan overgemaakt worden naar NL71INGB0005034012 t.n.v. De Pionnetjes, Schiedam