Clubinformatie

Lessen bij de Pionnetjes.

Bij de Pionnetjes wordt normaliter elke avond een 40 minuten les gegeven. Dit gebeurt in groepjes van kinderen van gelijk niveau, maar soms ook op individuele basis of rondom een thema. De groepjes zijn in de regel niet groter dan 12 kinderen. De lesmethode is gebaseerd op de bekende stappenmethode van Brunia en Van Wijgerden. In alle groepen wordt met dit officiele lesmateriaal gewerkt. Iedereen krijgt een oefenboek van de club. Naast dit oefenboek wordt er soms aanvullend oefenmateriaal uitgereikt.
Natuurlijk is er ook elke avond gelegenheid om het geleerde in de praktijk te brengen en wordt er een serieuze competitie gespeeld.

Frank Thoma, Youri Verlinde en Daniel Zevenhuizen, alle drie gediplomeerd schaakdocent, geven les bij de Pionnetjes. Daarnaast helpen  diverse ouders als vrijwilliger.

Na een aantal lessen wordt er een toets gegeven over de behandelde stof.
Aan het einde van een half seizoen, meestal in januari en juni, vinden er examens plaats. Examens zijn in te delen in twee categoriën: bondexamens (Stap 1 tm Stap 6), en clubexamens (voor de extra stappenboeken).
Zo’n examenafname is een officiële gebeurtenis, en daarom komt er een HSB/KNSB- official langs om de examens na te kijken.

Interne competitie
JSC De Pionnetjes kent twee vormen van interne competitie: de groepscompetities en de ladder:

De groepscompetities.
De groepscompetities lopen een half seizoen (september-januari/februari-juni). Bij de start van de competitie worden de kinderen ingedeeld in groepjes van gelijke sterkte (vaak vallen deze groepjes samen met de lesgroepjes). In de hogere groepen wordt een hele competitie gespeeld: iedereen speelt 2 keer tegen een ander, één keer met wit, één keer met zwart. Ook geldt in deze groepen dat competitiepartijen altijd met klok óf met
noteren moeten worden gespeeld. In de lagere groepen is de situatie wat minder
streng: er is geen speelschema en de partijen hoeven ook niet met klok/notatie
gespeeld te worden.
Aan het einde van een halfseizoen (vaak in januari en juni) vinden er prijsuitreikingen plaats. In elke groep krijgen de beste drie een beker.

De ladder.
Elke partij die op de club wordt gespeeld, telt mee voor de ladder. Dus niet alleen de competitiepartijen, maar ook de partijen daarbuiten. Hierbij wordt rekening gehouden met de mogelijkheid dat kinderen uit verschillende (nivo)groepen tegen elkaar spelen. Kinderen uit lagere groepen worden extra beloond als ze gelijkspelen tegen – of winnen van een hoger geplaatste. Verder loont het om heel véél te spelen (en te winnen). De ladder duurt een heel seizoen.

Toernooien
JSC De Pionnetjes organiseert elk seizoen tenminste vier toernooien. Hieronder zijn twee interne en twee externe toernooien.

Interne toernooien
In december of januari vindt er een introductietoernooi plaats. Kinderen van de club worden gevraagd allemaal een introducee mee te nemen. Het liefst een vriendje, buurjongetje of
buurmeisje, klasgenootje etc., maar het mag ook een vader, moeder, opa of zus zijn. Als tweetal worden er dan 3 ronden gespeeld. Voor de beste drie duo’s zijn er kleine prijsjes.

In juni wordt als afsluiting van het seizoen het doorgeefschaaktoernooi gehouden. Kinderen worden volgens de eindstand op de ladder in paren van gelijke sterkte gekoppeld. Daarna vindt er in 3 ronden een doorgeeftoernooi plaats met de algemeen geldende “doorgeefregels”. Het hoogst eindigende duo mag zich doorgeefschaakkampioen van het jaar noemen.

In Novemder vindt er het Schiedamse SchaakKampioenschap voor het BasisOnderwijs (teams) plaats. Teams (bestaande uit vier kinderen van eenzelfde Schiedamse basisschool) mogen meedoen. De strijd gaat ook hier om de officiele Schiedamse kampioensbeker. Maar daarnaast misschien wel belangrijker: het biedt de winnaar een plaats in de regionale kampioenschappen. Ook de teams op nummer 2 en 3 krijgen prijzen.
Het toernooi wordt op woensdagmiddag gehouden en er worden 7 ronden (zwitsers) gespeeld.

HSB Toernooien
De Haagse Schaakbond (HSB) organiseert sinds 2000 speciaal voor de jeugd de zogenaamde Grand Prix toernooien cyclus. Dit is een reeks van 7 of 8 toernooien per seizoen in de regio Den Haag. Gemiddeld komen er wel 150 kinderen uit heel Zuid Holland naar een toernooi. Er wordt altijd op zaterdagmiddag gespeeld, en de begintijd is altijd 13:00 uur. Iedereen mag aan zo’n toernooi meedoen. Of je nou lid bent van een club of niet, of je nou héél goed kan schaken of net begint, het maakt allemaal niet uit.
Deelnemers worden altijd ingedeeld in groepjes van 6 kinderen van ongeveer gelijke sterkte. Iedereen heeft dus altijd een kans om een prijs te winnen. Je krijgt een prijs als je in je groepje eindigt bij de beste drie. Meedoen kost 5,00 euro per toernooi (prijs seizoen 2013/2014).

Bij de Pionnetjes kondigen we de Grand Prix toernooien aan. Als je mee wilt doen, kun je je opgeven bij één van de schaakdocenten. In principe wordt er voor vervoer gezorgd naar en van het toernooi.
Pionnetjes die veel hebben meegedaan aan Grand Prix toernooien komen aan het eind van het seizoen in aanmerking voor een ToernooiTijgerprijs.

Externe competities
Vanaf seizoen 2005-2006 doet JSC De Pionnetjes mee aan het Groene Hart toernooi:

Het Groene Hart toernooi.
Het Groene Hart toernooi is een recreatieve strijd tussen 32 teams (viertallen) uit
Zuid Holland. Het gaat dan om teams uit Rotterdam, Den Haag, Leiden en verder.
Op 7 verschillende vrijdagavonden (3 in het najaar en 4 in het voorjaar) wordt
een halve competitie afgewerkt tussen vier teams van de meedingende clubs. De
doelgroep van deze competitie ligt rondom zogenaamde stap3 kinderen. Aan het
begin van het seizoen wordt door de Pionnetjes een team samengesteld. Kinderen
die geselecteerd worden, krijgen persoonlijk bericht.

Tarieven.
Nieuwe leden
Bij de Pionnetjes is het gebruikelijk om nieuwe kinderen een maand lang gratis mee te laten schaken, om de sfeer te proeven. Na deze maand proeftijd wordt er contributie betaald.
De jaarcontributie bedraagt 120,- euro waarvan 20,- euro bondsafdracht. Het is mogelijk om in twee termijnen te betalen 70,- euro voor de eerste helft van het seizoen en 50,- euro voor het tweede deel.

 

Girorekening

Contributie kan overgemaakt worden naar NL71INGB0005034012 t.n.v. De Pionnetjes, Schiedam

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s