Geschiedenis

Schaakvereniging Het Zwarte Paard (HZP) besloot begin jaren ’90 zijn jeugdafdeling te sluiten. Het toenmalige Clubhuis Zuid vond dit zo jammer dat het schaken voor kinderen daarom als buurthuisactiviteit startte. Door de jaren heen bleek dit een constant succes te
zijn: elk seizoen kwamen er voldoende kinderen af op deze schaakactiviteit. Al snel werd de activiteit omgeturnd tot een heuze club. En die club kreeg een eigen naam: De Pionnetjes.

Op een gegeven moment, rond de eeuwwisseling, waren er meer dan 40 kinderen betrokken bij de club. In die tijd was er zelfs speciaal kleuterschaak! Ook waren er spraakmakende sportieve successen: sommige Pionnetjes behoorden in hun leeftijd tot de top van Nederland. Deze successen waren niet in de laatste plaats te danken aan Dolf Meijer en Poulien Knipscheer, twee zeer gerenommeerde schaakdocenten, die naast de Pionnetjes ook de Nederlandse topjeugdschakers trainen, en talentscouting doen.

Na een korte terugval (seizoenen waarin de oudere Pionnetjes de club verlieten en waarin Poulien stopte) is in seizoen 2004-2005 een nieuwe opwaardse lijn ingezet. De club heeft de “missie” geadopteerd om in Schiedam een kwalitatieve en kwantitatieve hoogwaardige jeugdschaakcultuur neer te zetten. In eerste instantie gebeurt dit vooral door samenwerking met basisscholen en Sport en Recreatie.

Inmiddels is de Pionnetjes al weer vele jaren een onafhankelijke vereniging met nog steeds dezelde naam, al is het nu officieel “Jeugdschaakclub de Pionnetjes Schiedam”.

 

 

Een reactie op Geschiedenis

  1. floor zegt:

    ik zir erop en het is echt top en leuk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s